Ze groeit graag in de schaduw: Stinkende gouwe, met haar gouden bloempjes en oranjegele melksap. Geen frivole lentebode, maar een van de oude heksenkruiden – en dat zegt wat.
Heksenkruiden waren planten die verbonden waren met transformatie, grensgebieden en de diepe, rauwe kennis van lichaam en geest. Ze werden gebruikt in oude rituelen, zalven en drankjes — niet om te sussen, maar om te openen. Ook de duistere poorten.
Stinkende gouwe of Ogenklaar werd lang geleden ingezet bij oogkwalen — men geloofde dat ze het "zicht" schonk — en bij lever- en galproblemen — als reiniger van wat vastzit.
Symbolisch is ze de ontsluieraar, de wachter bij het innerlijke venster, die helpt loslaten wat vergiftigt, zowel lichamelijk als emotioneel. Ondertussen noemen sommige mensen het Wrattenkruid en gebruiken het sap om wratten te bestrijden.
Het sap is bijtend, vandaar dat het wratten aankan dus gebruik het niet op wondjes en pas op voor je huid, mocht je nu denken: ik probeer dit even uit. Ik vraag me dan ook oprecht af hoe men in oude tijden deze plant inzette bij oogkwalen... Als jij het weet, dan hoor ik het graag.
Ze groeit ook op onverwachte plaatsen zoals in muur- of betonspleten en wordt door wie haar niet kent, vaak verward met 'gele boterbloem'. Eenmaal je de geveerde, gelobde bladeren op je netvlies hebt gebrand, dan verwar je ze niet meer en zie je 'overal' stinkende gouwe.