Achillea Millefolium. Mijn 'jaarkruid' van de jaaropleiding Kruidenvrouw editie 24-25 bij Het Kruidenhuisje. Hij krijgt zo goed als dagelijks mijn aandacht en ik kon hem tot diep in de winter observeren in de Aardenburgse polders. Alsof hij volhardend ging overwinteren naast de picknicktafel aan de ingang van het natuurgebied.
Vaak wandelde ik in januari speciaal een extra stukje om te zien of hij ondanks de vrieskou nog steeds paraat stond. Op een dag in februari was hij een schim geworden - enkel een zwarte, kale stengel restte in het immer natte gras. Het was goed geweest - rust nu maar even. Ik wist immers dat binnen een maand alweer plukklare kleine veertjes uit de grond zouden spruiten.
Duizendblad fluistert me toe dat het veilig is om grenzen te stellen vanuit zachtheid. Ik mag kwetsbaar zijn én krachtig tegelijk – dat is mijn ware heelkracht.
Het kruid wordt al duizenden jaren binnen en buiten Europa gebruikt voor zijn bittere smaak om de spijsvertering te ondersteunen en voor verschillende medicinale toepassingen. Ook de rituele waarde is universeel en terug te vinden bij onze voorouders. Druïden gebruikten het voor voorspellingen, in China gebruikte men duizendblad bij het orakelen en de plant is erg geliefd bij heksen terwijl het vroeger tegelijk werd ingezet om heksen te verweren.
Ik gebruik hem in wierook, smudge sticks, infusies, tinctuur, pannenkoeken, kruidenzout, soep & salades en als EHBO-kruid in de vorm van poeder.
Gebruik je ook duizendblad? Welke verhalen ken je? Ik hoor het graag.